Homepage OVE Collectie Objecten OVE Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Gereedschap   (in veld: Thema)     

Aantal gevonden objecten : 105   (uit: 520)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 4 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 0076  
Flesopener
Gereedschap -- Flesopeners             
Vishandel Quickfish Stationsstraat 10a Ermelo tel: 558000
Zie ook foto 0077 voor de achterzijde

Metaal; Plastic;  
 

2. Object: 0077  
Flesopener achterzijde
Gereedschap -- Flesopeners             
Zie ook foto 0076 voor de voorzijde
Metaal; Plastic;  
 

3. Object: 0152  
Vuurduvel
Gereedschap -- Kachel             
Vuurduvel met de tekst Rosieres 12
De vuurduvel (ook wel vuurduveltje genoemd) is een hout gestookt kacheltje dat vroeger veel gebruikt werd om eten op te bereiden en tevens om een klein vertrek te verwarmen. Bekende voorbeelden hiervan waren de vissers en griendwerkers die aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw actief waren in de Biesbosch en de vuurduvel meenamen tijdens hun verblijf op het water of in een griendwerkerskeet. DUUV heeft de vuurduvel opnieuw ontwikkeld en zodoende nieuw leven gegeven. Het gevoel dat deze kachel geeft bij het gereedmaken van gerechten is onbeschrijfelijk en zeer puur van aard. Pannenkoeken bakken met de kinderen, warme chocolademelk bereiden of een lekker visje bakken, buiten op de vuurduvel, heeft iets magisch. Ook kunt u de kachel enkel als aangename warmtebron gebruiken. Door het compacte formaat is de kachel zeer snel op temperatuur te brengen.
Zie ook foto 0153, 0154, 0155

Staal;  
 

4. Object: 0153  
Vuurduvel bovenzijde
Gereedschap -- Kachel             
Bovenzijde van de Vuurduvel.
De vuurduvel is volledig uit 4 mm dik staal vervaardigd. De losse (kook)ringen zijn van 6 mm dik staal waardoor de kans op vervormen/kromtrekken wordt geminimaliseerd. De vuurduvel van DUUV is mat zwart gespoten met een hittebestendige verf van hoge kwaliteit.
Zie ook foto 0152, 0154, 0155

Staal;  
 

5. Object: 0154  
Vuurduvel
Gereedschap -- Kachel             
De vuurduvel is volledig vervaardigd uit staal. Naast een luikje om hout in te voeren (kleinere stukken van ca 20 centimeter) is de vuurduvel voorzien van een asla, losse kookringen (waarvan er 3 verwijderd kunnen worden), een rooster en een metalen binnenbak die niet alleen zorgt voor een betere warmteverdeling en verbranding, maar tevens de levensduur van de vuurduvel bevordert. Afhankelijk van de gewenste kooktemperatuur, kan er gekozen worden om 1 of meer ringen van de vuurduvel te verwijderen. Hierdoor komen de vlammen direct tegen de pan en wordt de temperatuur in de pan hoger. De te verwijderen hoeveelheid ringen is uiteraard afhankelijk van de grootte van de pan die erop geplaatst wordt. De vuurduvel is voorzien van twee handvatten.
Zie ook foto 0152, 0153,0155

Staal;  
 

6. Object: 0155  
Vuurduvel zijkant
Gereedschap -- Kachel             
Vuurduvel zijkant.
De vuurduvel is circa 33 centimeter hoog, heeft een diameter van circa 40 centimeter en weegt circa 25 kilogram.

H=33cm, M=40cm ; 
 

7. Object: 0255  
Kolenkit
Gereedschap -- Kacheltoebehoren              [Onbekend]
Een kolenkit is een soort emmer, die speciaal is gemaakt om kolen vanuit het kolenhok naar de kolenkachel te brengen, en de kolen via de vulopening in de kachel te storten om het vuur aan te houden. De vorm van de kolenkit is praktisch: doordat deze naar boven toe steeds smaller wordt, kan hij niet gemakkelijk omvallen en zijn de stofwolken tijdens het vervoer en het legen van de kolenkit in de kachel niet erg groot. De handgrepen zijn zo gemaakt dat de kolenkit goed gedragen kan worden, maar ook gemakkelijk leeggeschud.

Door de opkomst van het aardgas in de jaren 60 van de 20e eeuw is de kolenkachel in korte tijd uit de Nederlandse woningen verdwenen en daarmee ook de kolenkit. Soms nog als sier of als paraplubak in gebruik.

Metaal;  L=30cm, B=20cm, H=24cm ; 
 

8. Object: 0256  
Looplamp
Gereedschap -- Lamp              [Onbekend]
Hout; Koper;  L=27cm, M=10cm ; 
 

9. Object: 0257  
Hollandse Haardtang
Gereedschap -- Kacheltoebehoren              [Onbekend]
Een haardtang is een tang van vuurvast materiaal gebruikt om het hout in het vuur te verleggen.
Metaal;  L=43cm ; 
 

10. Object: 0259  
Kolenschepje
Gereedschap -- Graafwerktuigen             
Gebruikt om kolen in de kolenkit te scheppen. Handvat: aardewerk, schep: metaal
Aardewerk; Metaal;  L=30cm, B=9cm ; 
 

11. Object: 0287  
Pen van de Boeldag
Gereedschap -- Pen           (7 september 2002)    [Boeldagcomité]
Balpen uitgebracht door het Boeldagcomité. 36e Boeldag op 6 en 7 september 2002
Plastic;  L=13cm ; 
 

12. Object: 0288  
Pen De Varenhof
Gereedschap -- Pen              [Uitvaartvereniging De Varenhof]
Zwart met goudkleurige balpen met het opschrift De Varenhof, Varenlaan 25 Ermelo
Metaal; Plastic;  L=13cm ; 
 

13. Object: 0289  
Balpen Ermelose Vogelvereniging De Kleurzanger
Gereedschap -- Pen           (2016)    [Vogelvereniging De Kleurzanger]
Balpen Ermelose Vogelvereniging De Kleurzanger 1956 -2016
Het doek is gevallen voor de Ermelose Vogelvereniging De Kleurzanger. Dit is gisteravond 23 mei tijdens een bijeenkomst in thuishonk buurthuis Ons Huis officieel bekendgemaakt.
Het was een verenigingsavond met gemengde gevoelens. Want naast dat de vogelvereniging werd opgeheven werd tevens het diamanten jubileum gevierd. De Ermelose vogelvereniging werd op 26 februari 1956 opgericht en maakte een ongekende bloei door. In de hoogtijdagen telde De Kleurzanger 150 leden, tegen nu 48. De afname van het ledenaantal luidde het einde van de vogelvereniging die 60 jaar furore maakt in Ermelo en omstreken.(Bron: Ermelo Nieuws NL Grietje Akke de Haas)

Plastic;  L=14cm, B=0.6cm ; 
 

14. Object: 0290  
Balpen Van Bloemendaal & Verweij Advocaten
Gereedschap -- Pen              [Van Bloemendaal & Verweij Advocaten]
Balpen Van Bloemendaal & Verweij Advocaten www.vbvadvocaten.nl
BV Advocaten in Ermelo biedt ijzersterke juridische rechtsbijstand op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, personen- en familierecht. De geboden kwaliteit in combinatie met de persoonlijke betrokkenheid van de advocaat voor de cliënt en zijn zaak, zorgt ervoor dat zowel een ondernemer als een particulier met een gerust hart zijn zaak in handen van ons advocatenkantoor kan leggen. Dankzij onze juridische expertise kunnen wij u op elk gewenst moment ondersteuning bieden.
VBV Advocaten beperkt haar dienstverlening niet alleen tot cliënten in Ermelo, tevens staan wij cliënten uit Harderwijk, Putten, Nijkerk, Zeewolde en Nunspeet bij.(Bron Website VBV)

Plastic;  L=14cm, B=0.6cm ; 
 

15. Object: 0291  
Balpen Personeelsvereniging "De Brug"
Gereedschap -- Pen              [Personeelsvereniging "De Brug"]
Grijs witte balpen Personeelsvereniging "De Brug" Gemeente Ermelo
11 december 2014: Nelleke van der Plas, voorzitter van personeelsvereniging De Brug van de gemeente Ermelo met 250 leden, nam vanmorgen als eerste afleveradres de pallets met Veluwe Geschenken in ontvangst. Niet alleen de inhoud van de pakketten die zij zelf samenstelden wordt erg op prijs gesteld, maar vooral de samenwerking onder de lokale ondernemers. “Als personeelsvereniging waarderen wij lokale initiatieven enorm. Zo heeft de personeelsvereniging in voorgaande jaren bijvoorbeeld kerstpakketten afgenomen van Proeverij De Ontmoeting en Molen De Koe.” (Bron: Ermelo Nieuws NL)

Plastic;  L=14cm, B=0.8cm ; 
 

16. Object: 0309  
Metalen gereedschap tang
Gereedschap -- Tang             
Metalen tang. Door aan het handvat te draaien gaat de bek van de tang open of dicht. Waarschijnlijk om moeren mee los te draaien
IJzer;  L=17cm, B=6cm ; 
 

17. Object: 0310  
Zweihaak van hout
Gereedschap -- Zweihaak             
Een zweihaak of zwaaihaak en zwei is een stuk handgereedschap dat vooral door timmerlieden wordt gebruikt om alle mogelijke hoeken te "meten" en over te brengen. Het bestaat uit twee losse gedeelten die met een schroef aan elkaar zijn bevestigd en die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Hout;  L=23cm, B=5cm ; 
 

18. Object: 0311  
Blokschaaf
Gereedschap -- Houtbewerkingsgereedschap             
Houten blokschaaf
Hout;  L=12cm, B=7cm ; 
 

19. Object: 0312  
Kruishout
Gereedschap -- Houtbewerkingsgereedschap             
Een kruishout of krasblok is een stuk handgereedschap of timmermansgereedschap waarmee een lijn evenwijdig aan de kant van het materiaal gekrast kan worden. Bijvoorbeeld om de diepte van kepen aan te geven of om pennen en gaten op het materiaal af te tekenen.
Hout;  L=16cm ; 
 

20. Object: 0314  
Blokschaaf
Gereedschap -- Houtbewerkingsgereedschap             
Een blokschaaf is een stuk handgereedschap voor houtbewerking. Een blokschaaf kan zowel van hout zijn als van metaal (meestal staal), en wordt gebruikt om houten werkstukken te schaven, dat wil zeggen glad en strak af te werken. De vakman spreekt van opschaven. De houten schaven werden oorspronkelijk door de vakman zelf gemaakt. Voor de beitel ging hij naar de smid. In perioden van weinig werk of in de wintertijd was er vaak wel tijd voor dergelijke klussen. (Bron Wikipedia)
Hout;  L=10cm, B=8.7cm ; 
 

21. Object: 0315  
Nijptang en schroevendraaier
Gereedschap -- Metaalbewerkingsgereedschap             
De afmeting varieert van ongeveer 150 tot 250 mm lengte. De bek van de tang bestaat uit twee helften en heeft een ronde vorm met enigszins scherp geslepen randen. De bek hoort goed strak op elkaar te sluiten, het scharnier mag daarom geen speling vertonen. Deze bek wordt bediend met de beide benen.
Om een spijker of draadnagel uit te trekken plaatst men de bek zo dicht mogelijk bij het houtoppervlak, knijpt de bek dicht met behulp van de benen en gebruikt de tang als hefboom. Om beschadiging te voorkomen kan het hout worden beschermd door onder de bek een stukje board of triplex te leggen. (Bron Wikipedia)

Metaal;  L=17cm ; 
 

22. Object: 0316  
Blokhaak geel koper
Gereedschap -- Metaalbewerkingsgereedschap             
Een blokhaak bestaat uit een blok en een blad of veer die een haakse hoek (90°) met elkaar maken. In tegenstelling tot de schrijfhaak is het blok op het punt van bevestiging met het blad nooit afgeschuind op 45 graden. Door het ontbreken van een maatverdeling kunnen er geen lengtes mee worden opgemeten. In de metaalbewerking gebruikt men geheel metalen blokwinkelhaken. Aan de hand van de lichtspleet tussen de veer en het materiaal wordt de haaksheid van een hoek gecontroleerd. De inwendige hoek tussen blok en veer is bij de metalen blokhaak vaak voorzien van een kleine uitsparing, hierdoor is het mogelijk ook hoeken op haaksheid te controleren waaraan zich een braam bevindt. In de houtbewerking gebruikt men ook wel blokhaken waarvan het blok van hout is. (Bron Wikipedia)
Koper;  L=10cm, B=8cm ; 
 

23. Object: 0317  
Scheermes in etui
Gereedschap             
Open scheermes in kartonnen etui
Staal;  
 

24. Object: 0322  
Griffeldoos met griffels
Gereedschap -- Griffel             
Een griffel is een schrijfinstrument van vrij zachte steen, vaak leisteen, waarmee kan worden geschreven op een schrijfplankje dat van dezelfde leisteen gemaakt is (de lei).

Het gebruik van lei en griffel is al uit de 18e eeuw bekend. Een groot voordeel was de mogelijkheid tot hergebruik: het geschrevene kon met een natte spons weer worden uitgewist, en na droging stonden lei en griffel opnieuw ter beschikking van de leerling. Vandaar dat bij het leren schrijven de griffel goede diensten bewees: fouten en hanenpoten waren nauwelijks een probleem, doordat ze geen materiaalverlies veroorzaakten - papier was kostbaar, inkt ook. Maar ook voor andere bewerkingen die geen blijvend resultaat vergden, waren lei en griffel bruikbaar, zoals voor het uitwerken van rekensommen.

Aan het gebruik kleefden ook nadelen. Het gekras van de griffel kon hinderlijk zijn, en bovendien werd de lei na verloop van tijd glanzend, waardoor hij een veel minder fraai resultaat te zien gaf dan een dof exemplaar.

Toen in de loop van de negentiende eeuw het potlood en de kroontjespen in zwang kwamen, kreeg de griffel langzamerhand een eenvoudig of zelfs armoedig imago. Rond 1900 begon het gebruik merkbaar af te nemen, en leerden kinderen schrijven door eerst met potlood te oefenen en bij voldoende vaardigheid over te gaan op de pen. Maar tot in de jaren 1960 zijn lei en griffel nog wel gebruikt. (Bron Wikipedia)

Hout; Leisteen;  L=22cm ; 
 

25. Object: 0348  
Dupontcentrum 's Heeren Loo
Gereedschap -- Medische hulpmiddelen           (2017)   
Dupontcentrum Enckerkamp 2: Op deze locatie bieden wij medische zorg. Onder andere door AVG’s (arts voor verstandelijk gehandicapten), een verpleegkundig specialist, tandartsen en een mondhygiëniste. Zij worden ondersteund door een team van dokters- en tandartsassistentes en een praktijkmanager. Daarnaast wordt er meerdere keren per jaar een co assistent begeleid en stagiaires doktersassistente opgeleid.
Doordat het Dupontcentrum in 2017 een nieuwe bestemming kreeg moest de daar aanwezige collectie "oud medisch gereedschap" verhuizen. Momenteel zijn deze voorwerpen te zien in de Sociëteit van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo

 

26. Object: 0349  
Ophtalmoscoop (incompleet)
Gereedschap -- Ophtalmoscoop              [Gowllands (Engeland)]
Ophtalmoscoop van fabrikant Gowllands. Handvat (batterijhouder) ontbreekt.
Een Ophtalmoscoop/Oftalmoscoop oftwel Oogspiegel is een diagnostisch instrument waarmee men de retina (netvlies) onderzoekt. Het oog is een retro reflecterend orgaan, direct zicht op het netvlies is hierdoor nauwelijks mogelijk. Met behulp van een geconcentreerde lichtbron kan men de retina wel inspecteren.

Dit voorwerp is afkomstig van de medische dienst van 's Heeren Loo

 

27. Object: 0354  
Doosje met injectienaalden
Gereedschap -- Injectienaalden              [H. Stöpler Utrecht]
Injectienaalden gemaakt van niet roestend staal V2A.
Stöpler levert producten en diensten aan ziekenhuizen en andere gezondheids-zorginstellingen in heel Nederland.

Staal;  
 

28. Object: 0356  
Oor spuit/Water spuit
Gereedschap -- Oorspuit             
Spuit om oor schoon te spuiten
Staal;  
 

29. Object: 0357  
Oorspuit
Gereedschap -- Oorspuit             
Spuiten om oren schoon te spuiten Zie ook afbeelding 0356
Staal;  
 

30. Object: 0358  
klisteerspuit of lavementspuit
Gereedschap -- Klisteerspuit             
Roestvrij staal;  
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 4 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 7 april 2018